tperomaa Näkötutkijan näkökulma

Kaikki blogit puheenaiheesta Mekko

Tarja Peromaa ja ihmemekko

Valitettavasti olin reissussa, kun Tarja Peromaa kirjoitti omat ansiokaat bloginsa aiheesta. Alusta saakka on ollut selvää, että kyseessä on ihmemekko joka jakaa katsojia. Tarja on oikeassa siinä, että jos kyseinen mekko näytettäisiin aitona niin kaikki näkisivät sen jokeenkin samanlaisena. Valokuva siis vääristää värejä.

Jos värien tasapaino saadaan lähes vaankieliasemaan niin katsojan näkymä muuttuu oman näkökentän valovoiman mukaan. Väreillä tai värisokeudella ei siinä taida olla suurta merkitystä.

Colors of “The Dress” (original & red-green versions): percepts of 884 readers

[This is the technical version of my blog, for international readers.]

Purpose: The idea was to investigate, whether the color-swithing of the dress occurs also if the colors of the dress lie on the red-green axis (and not on the daylight axis, as in the original dress). Also, the original and red-green conditions were compared in terms of the disributions of the perceived colors. The main purpose of this study was to provide some pilot data to aid the future research.

Yksinkertainen hulluustesti - kerro mekon väri

Jo laantumaan päin oleva mekkokohu ei vieläkään ole saanut kunnon selitystä.

Blogisti Tarja Peromaa teki mainion kyselyn siitä, miten Usarin lukijakunta mekon värin näki. Jakauma oli selkeä.

Tuossa vielä kertauksena kyseisen mekon kuva, jonka siis jotkut näkevät sinimustana, jotkut valkokultana. Vähemmistöön jäävät leimataan hulluiksi.

Hulluutta voi testata yksinkertaisella menetelmällä. Toimi seuraavasti (ohje Windows 7 käyttöjärjestelmälle, tehtävissä muillakin OS:lla):

884 Usarin lukijaa tutki mekon väriä -- tässä tulokset!

Kiitokset kaikille, jotka päättivät ottaa osaan mekko-tutkimukseen. Hulppeat 884 vastausta; se on hieno saalis!

Tässä kokeessa oli ideana se, että tutkitaan toistuuko värien vaihtumisilmiö silloin, kun kuvan värit vaihtelevat värinäön puna-vihreällä akselilla. Värit nimittäin koodataan jo verkkokalvolla kolmeen eri "kanavaan": luminanssiin (kirkkauteen), sini-keltaiseen ja puna-vihreään. Alkuperäisen mekon värit vaihtelevat nimen omaan sinikeltaisella, ns. päivänvaloakselilla. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että ilmiö esiintyisi vain tällä päivänvaloakselilla.  

Julkaise syötteitä