tperomaa Näkötutkijan näkökulma

Mekko vaihtaa väriä — mutta kuinka tässä versiossa?

  • Mekko vaihtaa väriä — mutta kuinka tässä versiossa?

Mekko pisti näkötutkijatkin sekaisin - meilasin eilen väritutkija Maria Olkkoselle Pennsylvaniaan ja siellä ollaan aivan yhtä ymmällään. Konsensus vallitsee siitä, että kyseessä on valaistusoletus, joka "niksauttaa" mekon jompaan kumpaan suuntaan (kulta-sinertävän valkoiseksi tai sinimustaksi). Mutta mitään selitystä ei vielä ole yksilöeroille, jotka alkavat näyttää yhä vahvemmilta. Joillakin mekko vaihtaa väriään helposti ja joillakin ei sitten niin millään, vaikka mekon ympäristöä vaihtelisi kuinka. Juuri tämä ilmiön resistenssi ympäristön vaihtumiselle tekee tulkitsemisen vaikeammaksi!

[Ja niitä näyttöjen ominaisuuksia ei kannata tässä kohtaa niin kauheasti miettiä. Toki eri näytöillä ja eri katselukulmista kuva voi fysikaalisestikin muuttua ja muuttuukin. Kiinnostava asia on se, että samalla näytöllä ja samasta kohtaa katsoessa henkilöt näkevät eri tavalla. Eli kyseessä ei ole näytöstä johtuva artefakta, vaikka jotkut niin tuntuvat ajattelevan.]

Olen yrittänyt olla pohtimatta mekkoa ja tehdä niitä töitä, joista maksetaan, mutta pohdinnat pyörivät takaraivossa koko ajan. Erilaisia kokeiluja tulee tehtyä (tosin nyt ei käytössäni ole värikalibroitua labraa, joten eksaktia materiaalia en pysty tuottamaan edes itselleni).

Ja koska perimmäinen syy eroavuuksiin on hakusessa edelleen, pyytäisin Usarin lukijoita osallistumaan tieteen tekemiseen ja arvioimaan ylläolevia kahta versiota mekosta: vasemmalla on tuttu alkuperäinen ja oikealla modifikaatio. Ja tässä on linkki e-lomakkeeseen:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/59071/lomake.html

Jaan mielelläni tulokset kanssanne, mutta en kerro taustasta tässä vaiheessa enempää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Minusta ainakin oikeanpuoleinen näyttää lähinnä turkoosilta - punaruskealta.

Käyttäjän tperomaa kuva
Tarja Peromaa

Kyselyyn on tullut jo yli 800 vastausta! Kiitos niistä!

Laitan illalla tuloksia esille.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Alkuperäisessä sinimustassa tulkitsin alkuun valkokultaisuuden kokemuksen johtuvan taustan vastavalosta ja sen varjoa langettavasta vaikutuksesta. Mutta, mekko näyttää entistä valkokultaisemmalta mustalla taustalla, ja oikealta väriltään ehdoitta vasta täysin valkoisella taustalla. Erittäin jännittävä kontrastien leikki joka tapauksessa.